Event Category: wykład


Kolejny rok z rzędu na wrocławskim Nadodrzu będzie można kupić tradycyjne pączki wrocławsko – lwowskie smażone zgodnie z przedwojenną recepturą. Ideą akcji jest integrowanie społeczności Nadodrza na rzecz odtwarzania smaków dawnego Wrocławia. We współpracy ze znanym historykiem wrocławskim Grzegorzem Soblem wspólnie przygotowaliśmy recepturę pączka wrocławskiego, który rządził w Tłuste Czwartki na stołach smakoszy przedwojennego Wrocławia i Lwowa. Zwieńczeniem tłustego czwartku […]

Tłusty Czwartek i spotkanie z wodzirejem Wojciechem Machem


Będzie dużo wiedzy, sporo podpowiedzi i masa inspiracji. Powiem, jak zabrać się do nagrywania rodzinnych historii. Jak opowieści potem udostępniać. To od strony technicznej. Podpowiem też, jak pytać i – co najistotniejsze – jak ważne jest słuchanie. I dlaczego lepiej nagrywać osobno babcię i osobno dziadka. A potem raz jeszcze […]

Rodzinne opowieści – jak zachować dla przyszłości


Biotechnologia i bioinżynieria są dyscyplinami naukowymi, które wykorzystują wiedzę z zakresu nauk biologicznych i zaawansowanych technologii do wytwarzania nowych, użytecznych produktów oraz procesów z korzyścią dla społeczeństwa. Potencjał biotechnologii jest ogromny, ponieważ dotyczy całego spektrum życia, łącznie z rolnictwem, przetwórstwem żywności, a kończąc na zdrowiu i medycynie. Chociaż genetycznie modyfikowane […]

FAJF O BIOTECHNOLOGII